Liput nousevat salkoon elokuun viimeisenä lauantaina Suomen luonnon päivän kunniaksi. Vuodesta 2013 asti vietetty juhlapäivä on tuonut luonnon juhlan osaksi vuodenkiertoa! Tänäkin vuonna Suomen luonnon päivä täyttyy tapahtumista ja retkeilevistä ihmisistä, joiden eväsreput pullistelevat mustikkapiirakoita. Juhlijoita kannustetaan osallistumaan Instagramissa tapahtuvaan mustikkapiirakkahaasteeseen.
Ulkoiluntäyteinen päivä huipentuu, kun tuhannet suomalaiset nukkuvat yönsä ulkona. Sisäministeriön suosituksesta liputamme luonnolle virallisesti jo kolmatta kertaa.
Tapahtumia Raaseporista Hettaan
Suomen luonnon päivä ja sitä edeltävä viikko saa kymmenet tuhannet suomalaiset ulos ja luontotapahtumiin ympäri Suomen. Koko viikko halataan puita osana Puunhalausviikkoa. Suomen Partiolaiset järjestävät Suomen suurimman metsäseminaarin, Johtajatulet. Kymmenet luomutilat avaavat ovensa ja kutsuvat kylään. Suomen luontokeskus Haltiassa järjestetään Erämessut. Luonnon juhla huipentuu iltanuotioille, kun Suomen Latu haastaa suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona omatoimisesti tai telttahotelleissa eri puolilla Suomea, esimerkiksi Kiilopäällä tai Oittaalla. Suomen luonnon päivän tapahtumakartta, jonne jokainen voi ilmoittaa luontotapahtumansa, löytyy päivän verkkosivuilta www.suomenluonnonpaiva.fi.
Merkkipäivän kruunaa liputus ja virallinen leivos
Liputtaminen on ollut tärkeä osa Suomen luonnon päivää alusta lähtien. Vuodesta 2017 alkaen sisäministeriö on virallisesti suosittanut liputusta Suomen luonnon päiväksi. Tällöin Suomesta tuli ensimmäinen maa, jonka luonnolla on oma liputuspäivä. Tänä vuonna Suomessa liputetaan luonnolle virallisesti jo kolmatta kertaa. Liput nousevat salkoihin ympäri maan.
Jokaisella varteenotettavalla merkkipäivällä on oma leivos. Suomen luonnon päivän viettäjiä kannustetaankin eväsretkelle mustikkapiirakan kanssa. Piirakan voi ostaa kaupasta, leipoa itse kotona tai paistaa vaikka nuotiolla. Reseptejä ja kuvia kattauksista voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #luonnonpäivä ja #mustikkapiirakka.
Sibeliuksen opeilla rakennetaan lasten luontosuhdetta
Tiesitkö, että Suomen arvostetuin säveltäjä Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää? Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla saattoi karata kirjoituspöydän ääreltä takaisin tuttujen honkien suojaan. Näillä kansallissäveltäjämme opeilla päiväkodit ja koulut kannustetaan luontoon merkkipäivää edeltävällä viikolla. Sibelius-boksi on helppo ja toiminnallinen tapa tutustua luontoon ja keskustella siihen liittyvistä muistoista. Muistoja ja tunteita herättäviä paloja luonnosta kerätään tulitikkuaskiin. Kaikkien esineiden täytyy mahtua askiin, joten esineet pitää valita huolella. Sibelius-boksin keräämiseen voi yhdistää keskustelun esimerkiksi muistoista, tulevaisuuden luonnosta, villiruoasta, terveydestä tai luontosuhteesta yleensä.
Fakta
- Suomen luonnon päivä on luonnon oma juhlapäivä, jota on juhlittu vuodesta 2013 saakka.
- Päivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna päivä on 31.8.
- Juhlapäivä saa ihmiset retkille ja ulos luontoon. Tänäkin vuonna Suomen luonnon päivä täyttyy tapahtumista ja retkeilevistä ihmisistä, joiden eväsrepuista löytyy mustikkapiirakoita.
- Tapahtumantäyteinen päivä huipentuu, kun tuhannet suomalaiset nukkuvat yönsä ulkona.
- Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnon päivänä.
- Kuten jokaisella tutulla juhlapäivällämme, myös Suomen luonnon päivällä on oma leivos: mustikkapiirakka.
- Yliopiston almanakkatoimisto teki päivästä virallisen merkkipäivän vuonna 2018. Se löytyy perinteisestä almanakasta vuodesta 2020 alkaen.
Lisätietoja:
Joel Heino, Suomen luonnon päivän koordinaattori, +35840 621 0673, joel.heino(at)metsa.fi