Syötteen kansallispuiston käyntimäärä on kasvanut tasaisesti viime vuosina, ja vuonna 2020 tehtiin koronapandemian siivittämä kävijäennätys, lähes 115 000 käyntiä. Samalla kansallispuiston vaikutus aluetalouteen on kaksinkertaistunut. Tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät viipyvät alueella yhä pidempiä aikoja.
Retkeilyn suosio näkyy myös Syötteen kansallispuistossa. Kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta, ja koronan myötä tehtiin uusi ennätys, kun kansallispuistossa vieraili viime vuonna lähes 115 000 retkeilijää. Vuonna 2015 kävijöitä oli noin 44 000.
Kasvu näkyy myös aluetaloudessa. Kansallispuiston aluetaloudellinen vaikutus on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana ollen viime vuonna 6,8 miljoonaa euroa. Myös henkilötyövuosivaikutus kasvoi: edellisen kävijätutkimuksen aikaan se oli 32 ja vuonna 2020 yhteensä 53.
Suurin osa viime vuoden kävijöistä oli koronatilanteesta johtuen kotimaan matkailijoita. Heistä 43 prosenttia vieraili kansallispuistossa ensimmäistä kertaa. Alueella yöpyminen on yleistynyt ja yöpyjien viipymä oli keskimäärin 3,6 vuorokautta. Yöpymisen kasvusta kertoo myös se, että varaustupien varausmäärät ovat kolminkertaistuneet viidessä vuodessa. Päiväkävijät taas ovat kansallispuistossa keskimäärin neljä tuntia kerrallaan.
Kävijtutkimuksen mukaan retkeilijät ovat tyytyväisiä kansallispuistoon. He haluavat kokea erityisesti maisemia, luontoa ja rentoutumista. Luonnon nähtävyyksien katselu ja päiväretkeily olivat yleisimpiä harrastuksia. Harrastukset ovat myös monipuolistuneet, ja etenkin maastopyöräily, maastossa yöpyminen ja lumikenkäily kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän.
– Kävijätutkimuksen tulokset huomioidaan kansallispuiston palvelujen kehittämisessä. On kiinnostavaa, mitkä ovat suosituimpia käyntikohteita ja miten me voimme huomioida sen kohteiden suunnittelussa ja ylläpidossa. Myös vapaan palautteen kautta saimme paljon hyviä ideoita retkeilypalvelujen kehittämiseksi, kertoo puistonjohtaja Saara Airaksinen Metsähallituksen Luontopalveluista.
Kävijätutkimukseen saatiin vuoden 2020 kesä- ja talvikauden aikana yhteensä 538 vastausta. Koronatilanteen myötä vastauksia kerättiin ensimmäisen kerran myös sähköisen kyselyn avulla, kun aiemmin kyselyt on tehty vain paikan päällä maastossa.
Lisätietoja
Puistonjohtaja Saara Airaksinen; Metsähallitus,Luontopalvelut, saara.airaksinen@metsa.fi, p. 040 779 2680