Viimeisen viiden vuoden aikana Metsähallituksen Luontopalvelut on kehittänyt ja kunnostanut Pyhä–Luoston kansallispuistoa yhteensä liki kolmella miljoonalla eurolla. Viimeisimpänä Luostolle on valmistunut Ukko-Luoston maisematupa, joka kutsuu tarkkailemaan luonnon valoilmiöitä ympäri vuoden.
Pyhä–Luoston kansallispuisto on suosittu retkikohde ja uusi Ukko-Luoston maisematupa on toivottu lisä Luoston lähireiteille. Alle 2 km päässä Luoston kylältä sijaitseva maisematupa sopii hyvin myös aloitteleville retkeilijöille ja kansainvälisille matkailijoille, jotka haluavat turvallisesti ihailla luonnon valoilmiöitä. Omatoimisten retkeilijöiden lisäksi maisematupa palvelee alueen matkailuyrityksiä. Tupa reitteineen mahdollistaa yrityksille uusia, ympärivuotisia elämystuotteita esimerkiksi lumikenkäillen tai kävellen.
Luonnonsuojelualueella suojellaan pohjoisen haurasta luontoa, mutta myös esimerkiksi pimeyttä. Sitä ja luonnon erilaisia valoilmiöitä sekä vuodenkierron mukaan vaihtuvia maisemia voi tarkkailla ja kuvata maisematuvan suurista ikkunoista lämpimässä, suojassa sateelta ja viimalta. Maisematuvassa on myös pieni Tunturin valomaisemat -näyttely, jonka tekstien ja kuvitusten avulla retkeilijät pääsevät syventymään mm. kansallispuiston lajistoon, revontuliin ja tähtitaivaaseen. Näyttelyn upeat, lattiasta kattoon ulottuvat seinäkuvitukset on tehnyt Anna Pakkanen.
Maisematuvassa voi vierailla kaikkina vuorokaudenaikoina, mutta päivätupana sitä ei ole tarkoitettu yöpymiseen. Valaistussa rakennuksessa on peruslämpö ja sen pihapiiristä löytyy käymälä ja liiteri. Ympäristöystävällisestä lamellihirrestä rakennetun tuvan on suunnitellut LUO arkkitehdit Oy:n arkkitehti Miia Mäkinen. Maisematupa toteutettiin Euroopan unionin Maaseuturahastosta sekä valtion budjetin erillismäärärahoista.
Maisematupa on osa Ukko-Luoston huippu -reitin kokonaisuutta
Uusi maisematupa sijaitsee Ukko-Luoston huipun pohjoispuolella ja se toimii taukopaikkana Ukko-Luoston huippu -reitillä, jonka rakenteita on kunnostettu viime vuosina monin tavoin. Uudet Luoston portaat valmistuivat 2020 ja huipulla olevan näköalatasanteen rakenteet uudistettiin vuonna 2021. Lisäksi osia reitistä on kestävöity vuosien 2020 ja 2021 aikana. Kokonaisuus muodostaa 6,5 km pituisen ympyräreitin, joka tarjoaa upeita näkymiä kansallispuistoon. Sulan maan aikana maisematupa toimii taukopaikkana myös Luoston vaellusluontopolulla ja talvisin tuvalle pääsee lumikenkäilyreittiä pitkin Luostonportilta Tikkalaavun kautta.
Uusia rakenteita suositussa Isokurussa
Pyhällä Isokurun käyntimäärät ovat lisääntyneet niin paljon, että kurun pohjalla kulkevaa huonokuntoista lankkusiltaa oli levennettävä. Lankkusilta ja Uhriharjun portaat uusittiin metallirunkoisiksi vuosien 2020 ja 2021 aikana, ja uudistuksessa huomioitiin erityisesti kestävyys ja turvallisuus. Tänä vuonna uudistettiin lisäksi Isokurunkankaalla kolmet lyhyemmät portaat sekä pitkostusta Tunturiaavan suuntaan. Uusien portaiden reunassa on puiset kaistat lemmikkejä varten.
Maastopyöräilyreittejä, peruskorjausta ja uutta tekniikkaa
Viimeisen viiden vuoden aikana Pyhä–Luoston kansallispuistossa on myös mm. kestävöity maastopyöräilyreittejä vastaamaan maastopyöräilyn kysyntään, peruskorjattu tupia ja siltoja sekä parannettu opasteita. Lisäksi Luontokeskus Naavassa on uusittu vanhentunutta av-tekniikkaa niin auditoriossa, luontonäyttelyssä kuin neuvotteluhuoneissa. Uusi tekniikka mahdollistaa monipuolisen toiminnan luontokeskuksessa jatkossakin.
– Investoinnit palvelurakenteiden ja reittien kunnostukseen tukevat kansallispuiston luonnon kestävyyttä ja luovat turvallisuutta käyntimäärien kasvaessa. Myös kansallispuiston ylläpitorahoituksen turvaaminen on tärkeää – ihmisten liikkuminen kansallispuiston luonnossa lisää terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, ja tuo paikallistaloudellisia vaikutuksia alueelle, puistonjohtaja Hely Juntunen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.
Lisätietoja:
Puistonjohtaja Hely Juntunen, Metsähallitus, Luontopalvelut: hely.juntunen@metsa.fi, 0400 219 287
Erikoissuunnittelija Katja Blomberg: katja.blomberg@metsa.fi, 040 624 2104