Julkaistu 22.2.2021

Urho Kekkosen kansallispuiston Rautulammelle rakennetaan uutta perinteitä kunnioittaen

Rautulammen pari vuotta sitten palaneen päivätuvan paikalle tulee retkeilijöille kaksi uutta tuparakennusta: päivätupa sekä autio-varaustupa. Kansallispuiston luonto ja maisema, kasvaneet käyntimäärät, autiotupaperinne, retkeilijöiden toiveet, ankarat sääolot ja käytännöllisyys antoivat rakennusten suunnittelulle reunaehdot.

Kansallispuiston käyntimäärät ovat kasvaneet, ja kävijöissä on paljon uusia ja kokemattomiakin retkeilijöitä. Päiväretkeily on lisääntynyt, mutta toisaalta maastossa yöpyjiäkin on yhä enemmän. Kesä- ja talviretkeilijät tarvitsevat erilaisia palveluja, ja koronapandemiakin on osoittanut uudenlaisia tarpeita retkeilyrakentamiseen. Kansallispuistossa pohdittiinkin tarkkaan, millaisia rakenteita Rautulammella jatkossa tarvitaan, varsinkin kun Rautulampi on yksi kansallispuiston suosituimmista kohteista. Entisenlainen yhden pienen tuvan ratkaisu ei enää olisi riittänyt nykyisiin tarpeisiin.

Myös kansallispuistokävijöiden mielipidettä haluttiin kysyä. Suuri osa toivoi perinteistä tupaa, osan mielestä tarvittaisiin uudenlaista rakentamista ja uudenlaisia palveluja.

Suunnittelun teki retkeilijöiden tupiin perehtynyt arkkitehti

Autiotupaperinteeseen perehtynyt arkkitehti Manu Humppi suunnitteli rakennukset huomioiden yllä kuvatut reunaehdot sekä suomalaiselle autiotupaperinteelle ominaisen käytännöllisyyden ja yksinkertaisuuden, alueen ankarat sääolosuhteet sekä rakennettavuuden erämaaolosuhteissa nykypäivän rakennustekniikalla.

Rautulammelle tulee kolme erillistä rakennusta. Suuremmassa on sekä autio- että varaustupa, pienempi toimii päivätupana. Kolmanteen rakennetaan polttopuusuoja ja käymälä. Autio-varaustuvan pohjapiirros on hyvin perinteinen. Uutta on erillinen kuivaushuone varusteille, tupia yhdistävä tuulikaappi sekä sisäänkäynnit rakennuksen molemmin puolin. Päivätupa saa suuret ikkunat, joista voi retken tauolla ihailla suojassa tunturimaisemaa.

Rakennukset tehdään puisista monikerroslevyelementeistä. Elementtitekniikan ansiosta rakennukset on nopea pystyttää, ja samalla minimoidaan kansallispuiston luonnolle aiheutuva häiriö. Massiivinen puurakenne myös minimoi kosteusriskit. Ankarat sääolosuhteet vaikuttivat rakennusten kompaktiin muotoiluun ja sijoittumiseen vallitsevien tuulensuuntien suhteen. Tuloksena on kolme erämaarakennusta, joiden juuret ovat vahvasti perinteessä, mutta ulkomuoto nykypäivää.

Rakennustarvikkeiden kuljettaminen maaliskuussa

Rakennusmateriaalien kuljettaminen Rautulammelle alkaa maaliskuun puolivälissä. Turvallisuussyistä joudutaan hiihtolatu välillä Niilanpää0Rautulampi–Luulampi sulkemaan 15.3. lähtien. Pahoittelemme asiasta mahdollisesti aiheutuvaa pahaa mieltä ja vaivaa. Tarvikkeiden kuljettaminen on kuitenkin tehtävä talvella maaston kulumisen estämiseksi. Rakentamisalueelta on tarkastettu luonto- ja kulttuuriarvot.

Rautulampi tehdään eduskunnan Metsähallituksen Luontopalveluille myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla. Lähivuosina pystytään korjaamaan ja kehittämään muun muassa kansallispuistojen palveluja sekä tekemään erilaisia luonnonhoitotoimia suojelualueilla.

Lisätietoa:
Puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi, Metsähallitus, puhelin 0400 125782
Rakennusmestari Lauri Mäenpää, Metsähallitus,puhelin 040 6146106