Julkaistu 25.6.2020

Uudistunut Retkikartta.fi on mainio apu kotimaan luontomatkailijalle

Retkeilijän ykköstyökaluksi mainittu Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelu on uudistunut. Teknisen toimivuuden parantamisen lisäksi mukana on nyt kuvia suosituimmista kohteista, kartan tietosisältöä on lisätty ja muuttuvat tiedot päivittyvät kartalle aiempaa useammin.

Retkikartta.fi-verkkopalvelu sisältää valtion ja kuntien luontoretkikohteet, reitit sekä retkeilijää varten tehdyt rakenteet kuten tulentekopaikat, laavut ja autiotuvat. Kalastus- ja metsästysalueet löytyvät kartasta myös. Kartan käyttö on maksutonta.

– Kartta näyttää sekä Suomen luonnon kärkikohteet että syrjäisemmät sopukat. Näiden joukosta varmasti löytyy uutta koettavaa niin ensimmäisiä retkiään suunnittelevalle kuin kokeneellekin kulkijalle, kertoo Retkikartta.fi-palvelusta vastaava projektipäällikkö, Metsähallituksen Luontopalvelujen erikoissuunnittelija Tapani Mikkola. – Kannattaa käyttää hyviä palvelurakenteita eli pysyä polulla ja seurata opasteita, herkimmät luontokohteet on rajattu niiden ulkopuolelle turvaan kulutukselta.

Sähköisen karttapalvelun näkymästä kuvaesimerkki.
Uusi Retkikartta.fi näyttää kohteiden sijainnin, palvelurakenteet paikan päällä sekä kuvia ja linkin lisätietoihin.

Retkeilyn suosio on näkynyt koronakevään ja -kesän aikana Metsähallituksen luontokohteissa ja sitä kautta myös Luontoon.fi-palvelussa selvästi. Karttalinkit Luontoon.fin esittelemistä kohteista johtavat Retkikartta.fi-palveluun. Jokaisella kalastus- ja metsästyskohteen sivulla Eräluvat.fi-palvelussa on karttaikkuna, joka pohjaa Retkikarttaan. Eräkohteiden lisäksi löytyy valtion monikäyttömetsistä eli pääasiassa metsätalouskäytössä olevilta alueilta myös mm. maisemakohteita. Mikkola pitääkin Retkikartan uudistamisen ajoitusta onnistuneena – mikäpä sopisi paremmin tähän kotimaisen luontoretkeilyn huippukesään 2020.

–Retkikartta on retkeilijän ykköstyökalu retkien suunnitteluun ja mainio apuväline myös retken aikana, jos ei olla kännykkäkenttien ulkopuolella. On hienoa, kun tarkoille kartoille tai halutessaan ilmakuville saa näkyville juuri ne lisätasot, jotka haluaa: patikkareitit, hiihtoladut, laavut, tuvat, suojelualueiden rajat ja niin edelleen, sanoo palvelua paljon käyttävä, retkeilyyn erikoistunut tietokirjailija ja vapaa toimittaja Jouni Laaksonen.

– Retkikartta.fi on käyttäjänsä räätälöitävissä oleva verkkokartta, Mikkola kiteyttää. Helppokäyttöisyydestä huolimatta Retkikarttaa voi Mikkolan mukaan kuvata myös retkeily- ja karttafriikkien palveluksi, kartaksi sille, joka haluaa määritellä karttansa tietosisällön itse. – Retkeilyä palvelevia rakennelmia on kartalla yli 11 000, aina Saaristomereltä Pohjois-Lapin tuntureille. Retkeilypalvelut-karttatason avulla ne on helppo löytää.

Metsähallituksen Luontoon.fi-palvelussa on retkikohteista puolestaan helpon yleissilmäyksen antavat pdf-muotoiset kartat, joiden avulla alueiden yleispiirteisiin ja reitteihin on helppo tutustua. Luontoon.fi- ja Eräluvat.fi-verkkopalveluissa on myös tarkat kohdekuvaukset Metsähallituksen hallinnoimista suosituimmista luontoretkikohteista ja kaikista kalastus- ja metsästysalueista.

Retkikartan uudistushankkeesta vastannut Aslan Venejoki Anders Innovations Oy:stä kuvailee työtä koko tiimin unelmaprojektiksi.

– Harvoin osuu kohdalle projekti, missä pääsee uudistamaan sellaista, jo valmiiksi hyvin suosittua palvelua, johon omat kiinnostuksen kohteet yhdistyvät. Teknisesti uudistusprojekti antoi mahdollisuuden päästä hyödyntämään lähes kaikkia modernin web-ohjelmistokehityksen osa-alueita rajapinnoista mobiilikehitykseen ja DevOpsiin. Erityisen mielenkiintoista on ollut työskennellä Metsähallituksen laadukkaan paikkatiedon parissa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö, erikoissuunnittelija Tapani Mikkola, Metsähallitus, Luontopalvelut: tapani.mikkola@metsa.fi, puh. 0206 39 4275

Suomen lisäksi karttapalvelu on ruotsiksi: Utflyktskarta.fi ja englanniksi: Excursionmap.fi

www.retkikartta.fi