Julkaistu 29.6.2023

Varkaankurun polku Suomen suosituimmassa kansallispuistossa saa kestävät teräsritilät tänä kesänä

Metsähallituksen Luontopalvelut vaihtaa Yllästunturilla sijaitsevan suositun retkeilyreitin huonokuntoisia puupitkoksia teräsritilöihin. Tavoitteena on estää kasvilajeiltaan monipuolisen Varkaankurun luonnon kuluminen retkeilyreitin varrelta ja parantaa retkeilijöiden turvallisuutta.

Aiemmat Varkaankurun puupitkokset rakennettiin vuonna 2013. Pallas–Yllästunturi on Suomen suosituin kansallispuisto, kävijämäärät ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa.

– Kävelijät ovat siirtyneet pois kapeilta pitkoksilta, kun vastaan on tullut muita retkeilijöitä. Samalla puron reunojen herkkä kasvillisuus on kulunut, kenttäpäällikkö Inari Ylläsjärvi Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo, miksi kapeat puupitkokset menevät nyt vaihtoon.

Teräsrakenteet kansallispuistoissa herättävät tunteita, koska kaikkien mielestä teräs ei sovi kansallispuistoon.  Metsähallitus punnitsee tarkkaan retkeilyreittien materiaalivalintoja kansallispuistoissa. Tavoitteena on tehdä pitkäkestoisia valintoja. Teräsrakenteita on viime vuosina vaihdettu esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuistoon Isokurun reitille.

Metsässä polun päällä teräsritilästä tehtyä kulkutasoa ja pieni katselutasanne, reunat ja tasanteen kaiteet puulankuista.
Varkaankuruun rakennettua uutta teräspitkosta. Kuva: Juho Alhainen 2023.

– Puuhun verrattuna teräksen käyttöikä luonnossa on erittäin pitkä. Arviomme mukaan puusta tehty reitti pitäisi uusia ainakin kolme kertaa ennen kuin terärakennetta joudutaan uusimaan tai kunnostamaan isommin, Ylläsjärvi sanoo.

Myös jokainen reitin kunnostus- ja rakennuskerta aiheuttaa kuormitusta luonnolle ja maaston kulumista. Varkaankuru on suurelta osin lehtoa, josta löytyy monipuolisesti uhanalaisiakin kasveja, esimerkiksi putkilokasveja, sammaleita ja kääväkkäitä.

– Teräs on kierrätettävä materiaali. Joka paikkaan sitä emme laita, mutta erityisesti haastavissa olosuhteissa teräs toimii. Puupitkokset ovat sateella liukas materiaali, teräsritilät eivät ole. Reitit ovat myös turvallisia, kun niiltä ei tule tarve poiketa. Samalla estämme suojellun luonnon kulumista, Ylläsjärvi jatkaa.

Teräsritilöiden sivuille on tulossa retkeilijöiden koirille lankut. Koirien tassut eivät aina kestä teräsritilöitä, lankuilla halutaan auttaa myös nelijalkaisten seuralaisten liikkumista.

Rakennustyöt jatkuvat kesän – Varkaankurussa ei saa liikkua virallisten reittien ulkopuolella

Kesän ajan Yllästunturin luontokeskus Kellokkaalta Varkaankurun kodalle kulkeva reitti on suljettu. Rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Käytännön työtä maastossa tekee urakoitsija Arto Pääkkö, Pohjolan Luontopalvelut Oy.

Metsähallitus muistuttaa, että Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.–30.11. Uusitulle reitille on tulossa myöhemmin syksyllä myös kyltit, joissa kerrotaan, että polulta poikkeaminen on kielletty. Rajoituksilla halutaan suojella alueen herkkää ja suojeltua luontoa kulumiselta.

Reitti Kellokkaalta Kesänkijärvelle on puolestaan kuljettavissa kesän ajan. Myös Varkaanlammen näköalapaikalle pääsee käytössä olevia reittejä pitkin.

Lisätietoja:

Kenttäpäällikkö Inari Ylläsjärvi, Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut: p. 040 1581760, inari.yllasjarvi@metsa.fi