Kesä on ohitse ja on aika vaihtaa kesäiset retkeilyvarusteet talvisiin – ja autoon talvirenkaat. Pohjoisessa Suomessa on jo lunta ja lämpötila pakkasen puolella. Kylmässä säässä liikkuessa tärkeintä on pysyä lämpimänä ja huomioida turvallisuusseikat. Retkelle kannattaa aina ottaa mukaan kaveri, kartta, vaihtovaatteita sekä riittävästi ruokaa ja juomaa.
Talvinen luonto ja lumiset maisemat itsessään ovat vierailun arvoisia. Monissa retkikohteissa eletään nyt väliaikaa kesän ja talven välissä. Kesäreitit eivät ole enää kuljettavissa ja toisaalta talvireiteille ei vielä pääse hiihtäen tai lumikengin. Joissakin kansallispuistoissa on erikseen merkittyjä talviretkeilyreittejä. Talvi kutsuu hiihtämään ja liikkumaan jalan lumikengillä, liukulumikengillä tai vaikkapa ajamaan läskipyörällä.
– ”Syksyn ja talven välisellä rospuuttoajalla olosuhteet luonnossa voivat vaihdella nopeasti. Sää vaihtuu vesisateesta rännän kautta lumeksi ja pimeä aika pitenee vauhdilla. Talvireittien avaaminen edellyttää riittävän vahvaa jää- ja lumipeitettä, joten niille ei kannata heti ensilumilla rynnätä. Nyt on hyvä aika mukautua luonnon rytmiin ja hidastaa tahtia. Tulilla tunnelmointi laavulla hyvien eväiden kanssa tai öisen taivaan tutkailu lähiluontopolulla ovat mahtavaa alkutalven retkitekemistä. Vaihtuviin olosuhteisiin kannattaa varautua ottamalla reppuun ainakin otsalamppu, lämmintä vaihtovaatetta ja kuumaa juomaa”, nostaa esille Syötteen luontokeskuksessa työskentelevä asiakasneuvoja Juho Niemelä Metsähallituksen Luontopalveluista.
Viisi vinkkiä talviretkelle
1 Seuraa sääennustetta
Tarkista retkikohteesi lumi- ja jäätilanne ennen maastoon lähtöä ja tutustu lähipäivien sääennusteeseen. Katso myös päivän valoisan ajan pituus ennalta, sillä nopeasti tuleva pimeys vaikeuttaa maastossa kulkemista tai taukopaikalla toimimista.
Jos matkaat autolla retkikohteeseen, varmista, että autossa on ajankohtaan sopivat renkaat, ettei matkanteko jää ensimmäiseen ylämäkeen. Viikonloppuretkellä voi tulla yllätys, jos lähtee maastoon sulalla kelillä ja kesken retken sää kylmeneekin.
2 Ennakoi ja varustaudu
Varaudu talviretkeen huolellisesti. Etukäteen kannattaa arvioida, millaisia vaaroja tai tapaturmia suunniteltuun retkeen liittyy ja miten selvitä niistä. Pakkaa reppuun myös ensiapupakkaus.
Nopeasti muuttuva sää ja pimeys voivat yllättää heppoisasti varustautuneen retkeilijän. Vesisade ja tuuli kylmettävät luonnossa liikkujan nopeasti, ellei päällä ole tarpeeksi lämmintä vaatetta ja keliin sopivia kenkiä.
Alkutalvesta jäät ovat petollisia, mutta myöhemminkin vesistöissä on monin paikoin sulia kohtia erityisesti virtaavissa vesissä.
Varsinkin pohjoisessa sääolot voivat olla ankarat ja muuttua hetkessä. Retken aikana on hyvä punnita omia voimavarojaan ja kuntoaan suhteessa vallitsevaan säähän, ja jos siltä tuntuu, kääntyä takaisin tai muuttaa suunnitelmaansa. Pulaan joutuvalle apu on kaukana.
Tee kaiken varalta myös suunnitelma B ja kerro retkisuunnitelmastasi läheisillesi.
3 Pue retkelle säänmukaiset vaatteet ja kengät
Pukeudu talviretkelle riittävästi, mutta älä vuoraa kehoasi liian lämpimästi, ettei liikkuessa tule hiki. Kerrospukeutuminen on valttia. Varaa mukaan myös lämmintä taukovaatetta ja kuivat sukat. Varmista vaatetuksella, että kehon ääreisosat, pää, kädet ja jalat pysyvät lämpiminä. Päähine estää kehon lämpöä karkaamasta.
4 Ota mukaan riittävästi ruokaa ja juomaa
Retkikeittimellä ruoan saa laitettua nopeasti eikä ruoanlaitto ole kiinni taukopaikan polttopuista, jotka voivat olla kosteita ja syttyä hitaasti. Kylmässä ruoka ja juoma jäätyy, joten varaa mukaan termospullo ja ota retkelle sellaista ruokaa, jonka voi lämmittää tai joka ei jäädy.
5 Varaudu lumeen ja kylmyyteen
Lumi muuttaa maastonmuotoja ja kesästä tuttu maisema näyttää lumen peittämänä ihan toiselta. Reittimerkit saattavat hautautua kuuraan ja lumeen. Lumessa eteneminen on kesää raskaampaa ja kuluttaa paljon retkeilijän voimia. Myrsky, sumu ja liukkaus tekevät maastossa kulkemisesta vaikeaa. Useimmilla Metsähallituksen ylläpitämillä retkeilyreiteillä ei ole talvikunnossapitoa.
Varusteet ja välineet kulkevat repussa
- Puhelimen akku kuluu pakkasella nopeammin, joten siihen ei kannata luottaa sataprosenttisesti. Ota huomioon, että puhelinverkkoa ei ole kaikkialla. Erityisesti syrjäisillä seuduilla ja pohjoisessa on paljon laajoja katvealueita.
- Mukana on hyvä olla paperinen kartta. Tarkista reittisi taukopaikat ja rakenteet etukäteen Retkikartta.fi:stä, josta voit myös tarvittaessa paikantaa itsesi.
- Tulentekovälineet on suojattava kosteudelta, muuten niistä ei ole hyötyä.
- Ota retkelle mukaan otsalamppu.
Metsähallituksen Luontopalvelut toivottaa turvallisia syysretkiä kaikille!
Lisätietoa
- Talviretkeilyvinkkejä ja pukeutuminen talviretkellä -video (luontoon.fi)
- Myös luontokeskuksistamme kannattaa kysyä ajankohtaista tietoa retkikohteesta (luontoon.fi)