Retkeilypalvelujen priorisointi
Muutoksia Luontopalvelujen retkeilyreitteihin ja taukopaikkoihin 2025-
Tätä sivua päivitetään työn edistyessä.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarkastelee ja käy läpi kansallispuistoissa ja muilla valtion luonnonsuojelu- ja retkeilyalueilla sijaitsevat retkeilyreitit ja niiden varrella olevat taukopaikat ja muut retkeilyrakenteet. Työn tavoitteena on tunnistaa eri kohteista sekä niiden reiteistä ja rakenteista retkeilijöiden kannalta tärkeimmät kokonaisuudet. Niistä valitsemme ne, joiden ylläpitoa jatketaan tulevina vuosina.
Muutosten tausta: hoidettavien luontokohteiden määrä lisääntynyt, rahoitus ei
Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää Suomen suojelualueilla mittavaa retkeilyverkostoa. Vuonna 2024 retkeilijöiden käytössä oli yli 30 000 retkeilyrakennetta ja yli 13 000 reittikilometriä, joiden hoidosta vastaa Luontopalvelut.
Viimeisten 15 vuoden aikana Metsähallituksen Luontopalvelujen toimiala ja tehtävät ovat laajentuneet merkittävästi, kun uusia kansallispuistoja on perustettu ja strategisesti merkittäviä kulttuuriperintökohteita on tuotu Luontopalvelujen hallintaan ja hoitoon. Näiden mukana on tullut myös paljon uusia ylläpidettäviä retkeilyrakenteita ja rakennuksia. Laajentuneeseen kokonaisuuteen ei kuitenkaan ole saatu tarvittavaa ja toiminnan laajuutta vastaavaa pysyvää rahoitusta.
Luontopalvelujen rahoitustilanne on supistunut merkittävästi viime vuodesta, minkä takia olemme jo tehneet paljon erilaisia säästötoimia. Loppuvuonna 2023 muutosneuvottelujen tuloksena jouduimme tekemään henkilöstövähennyksiä ja yksinkertaistimme organisaatiotamme. Teemme myös suunnitelmaa sellaisista rakennuksista luopumiseksi, jotka eivät ole ydintoimintamme kannalta olennaisia.
Tarkasteluun on rahoituksen supistuessa kuitenkin otettava myös reitit ja taukopaikat. Kaikkia nyt olemassa olevia reittejä, taukopaikkoja, lintutorneja, siltoja, laitureita ja muita rakenteita sekä tupia ja lukuisia muita rakennuksia ei voida jatkossa enää turvallisesti ylläpitää.
Arvioimme retkeilypalvelut laajalla kriteeristöllä
Mitoitamme palveluvarustuksen kokonaisuuden resursseja vastaavaksi. Tavoitteenamme on, että myös tulevaisuudessa Suomessa on retkeilijöiden käytössä mahdollisimman kattava ja monipuolinen, laadukkaasti ylläpidetty verkosto, joka mahdollistaa maksuttomia, turvallisia, kestäviä ja myös esteettömiä luontoelämyksiä. Siksi retkeilykohteiden ja niiden rakenteiden tärkeys arvioidaan valtakunnallisesti yhteisillä kriteereillä.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa tällä hetkellä retkeilypalveluita noin 300 käyntikohteella. Niillä on 2 400 erilaisten retkeilyrakenteen kokonaisuutta, jotka käydään läpi reittien lisäksi. Arvioinnissa tarkastellaan eri rakenteiden tärkeyttä kohteen tavoiteltavan luonteen ja palvelutason kannalta. Yhtenäisen tarkastelun avulla pystymme kohdentamaan rahoituksen tärkeimmiksi tunnistettuihin asioihin.
Otamme huomioon seikkoja kuten kohteen ja sen palvelujen merkityksen lähivirkistykselle ja matkailulle, kohteen kysynnän ja asiakkaiden viipymän sekä reittien ja rakenteiden merkityksen kohteen tärkeimmille aktiviteeteille.
Asiakasturvallisuus on aina mukana arvioinnissa.
Tärkeää on myös vastuullisuus: kohteen saavutettavuus julkisilla, reittien ja rakenteiden merkitys luontoarvojen turvaamiselle sekä esteettömyys.
Työssä huomioidaan myös luontoarvoihin ja kulttuuriperintöön liittyvät, monelta osin lakisääteiset velvoitteet, sekä esimerkiksi Lapissa saamelaisten kotiseutualueeseen liittyvät erityiskysymykset.
Miten työ etenee?
Työ aloitetaan kansallispuistoista, joiden retkeilypalvelut ovat valtakunnallisesti keskeisiä. Samalla tarkastelutyön kriteerejä ja menetelmää testataan sekä edelleen kehitetään.
Varsinaiset valinnat ja päätökset ylläpidettävistä, kunnostettavista tai purettavista rakenteista tehdään aina vuosisuunnittelun tai palvelujen kilpailutuksen yhteydessä niin, että ratkaisut ovat resurssien mukaiset. Osaa Luontopalvelujen oman ylläpidon ulkopuolelle jäävistä retkeilyreiteistä ja taukopaikoista on mahdollista siirtää sopimuksella esimerkiksi kuntien tai kaupunkien vastuulle.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Julkisuudessa on ollut esillä, että Luontopalvelut luopuu kolmasosasta taukopaikkoja ja reittejä. Onko näin?
Täsmällinen määrä ei vielä tässä vaiheessa ole tiedossa. Varmaa on se, ettei kaikkia nyt olemassa olevia retkeilyreittejä ja rakenteita voida ylläpitää nykyisellä rahoituksella.
Puratteko retkeilyreittejä, joita ette enää ylläpidä?
Emme lähtökohtaisesti pura hyvässä kunnossa olevia retkeilyrakenteita. Kaikki tähän asti luontokohteillamme olevat reitit ovat käytettävissä niin kauan kuin ne ovat kunnossa. Mahdollinen purkaminen tai reitin sulkeminen tulee ajankohtaiseksi silloin, kun reitti ei ole enää turvallinen käyttää.
Taukopaikoille, joiden ylläpito on päätetty lopettaa, emme enää päätösten jälkeen toimita esimerkiksi polttopuita.
Haluamme alkaa ylläpitää taukopaikkaa ja retkeilyreittiä, jota Metsähallitus ei enää aio hoitaa. Onko se mahdollista?
Luontopalvelujen ylläpidon ulkopuolelle jäävistä retkeilyrakenteista ja reiteistä osaa on mahdollista tarjota kolmansien osapuolten, ensisijaisesti kuntien tai kaupunkien hoitoon ja vastuulle. Olemme valmistelemassa sopimusmallia, joka mahdollistaa tietyin ehdoin tiettyjen reittien tai rakenteiden ylläpidon siirtymisen ulkopuoliselle taholle. Kun tämä työ etenee, päivitämme siitä tietoa tälle sivulle.
Pääseekö työhön osallistumaan, kun käytte eri alueiden retkeilyreittien ylläpitoa jatkossa läpi?
Sidosryhmillämme on jo ollut mahdollisuus osallistua tähän työhön. Keväällä 2024 kysyimme sekä matkailun toimijoilta, kunnilta ja muilta sidosryhmiltä, millaisiin retkeilypalveluihin ne toivovat Metsähallituksen jatkossa panostavan. Kyselyjen tuloksia käytetään apuna alueilla tehtävässä työssä.
Miksi rahoituksenne leikkaukset kohdistuvat juuri retkeilyrakenteisiin?
Rahoituksen supistumisen takia joudumme Metsähallituksen Luontopalveluissa tarkastelemaan kaikkia toimintojamme. Retkeilyrakenteet ja mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ovat asioita, jotka nimenomaan haluamme turvata myös tulevaisuudessa. Tekemämme valtakunnallisiin kriteereihin perustuva arviointityö, joka edellyttää myös supistuksia, mahdollistaa sen, että heikkenevässäkin resurssitilanteessa voimme ylläpitää retkeilijöitä palvelevaa, turvallista ja monipuolista verkostoa.
Retkeilyreitistöön ja -palveluihin kohdistuvien säästöjen lisäksi esimerkiksi vähennämme omistamiemme kiinteistöjen määrää. Luontopalvelujen henkilöstömäärää on myös jo vähennetty.
Tiedotteita aiheesta
- Metsähallituksen muutosneuvottelut päätökseen – 43 tehtävää päättyy, palveluverkostoa tarkastellaan myöhemmin
- Metsähallitus käynnistää muutosneuvottelut – taustalla avolaitosyhteistyön rahoituksen päättyminen
Valtakunnallista mittakaavaa palveluvarustuksesta vuonna 2024
- Kohdekokonaisuuksia 2417 kpl (taukopaikat ja muut palvelukokonaisuudet)
- Erilaisia tulentekopaikkoja 1751 kpl (tulentekopaikat, keittokatokset, laavut, kodat, kammit)
- Erilaisia tupia (autio-, päivä-, varaus-, vuokratuvat ja vuokrakämpät) 431 kpl
- Yritystoiminnassa olevat rakennukset (esim. kahviona) yli 300 kpl
- Erilaisia opastetauluja, kohdeopasteita, viittoja, liikennemerkkejä ainakin 11 300 kpl
- Kuivakäymälöitä noin 1600 kpl
- Lintu-/luontotorneja 99 kpl
- Eri kokoisia laitureita noin 370 kpl (sis. pienet mökkilaiturit ja isot vierasvenesatamien laiturit)
- Yli 1400 kpl yli 4 m siltaa ja 32 kpl riippusiltoja
- Kesäretkeilyreittejä noin 4000 km
- Esteettömiä reittejä 64 km