Retkikaveri-villapaita
Metsähallituksen Retkikaveri-villapaidan neuleohje julkaistiin Suomen luonnon päivänä 26.8.2023. Jenna Kostetin suunnittelemassa kaarrokeneuleessa on yhdistelty havupuun oksia muistuttavaa kasviteemaa ja graafisia, Metsähallituksen logoa jäljitteleviä kuvioita. Ohjeen vaikeustaso on helppo ja se soveltuu ensimmäisestä villapaidasta haaveilevalle neulojalle.
Retkikaveri-villapaidan neuleohje
Ohjekokonaisuuteen sisältyy lasten ja aikuisten kokoja sekä vinkit villapaitamallin muokkaamiseksi villatakiksi.
Langaksi sopii aran/worsted-vahvuinen, ensisijaisesti kotimainen villalanka. Ohjekokonaisuuteen sisältyy lasten ja aikuisten kokoja sekä vinkit villapaitamallin muokkaamiseksi villatakiksi.
Rekikaveri-neuleen suunnitellut Jenna Kostet yhdistää neuleissaan suomalaisen kansanperinteen elementtejä sekä kertomuksia ja kertoo kirjoneulekuvioiden innoittajien löytyvän suomalaisesta luonnosta, muinaisista symboleista ja uskomusolennoista sekä myyttisistä kertomuksista. Jenna on kirjoittanut useita kaunokirjoja, tietokirjoja sekä neulekirjan: Neulottu Kalevala (2022). Jennaa voi seurata Instagramissa tilillä @ihtiriekkoknits tai tunnisteella #neulottukalevala.
Kotimainen villaneule on oiva valinta luonnossa liikkujalle
Neuleohjeeseen on valittu ensimmäiseksi vaihtoehdoksi suomenlampaan villasta tehty lanka. Ohjeessa suositeltu Vuonuen Manta on 100 % suomenlampaan villalanka. Kotimaisia materiaaleja ja työtä käyttämällä alkuperä ja olosuhteet pysyvät helposti jäljitettävinä.
Villavaate on paitsi ekologinen myös käytännöllinen. Villan pintarakenne vaikeuttaa bakteerien selviämistä kankaassa eikä neule ala helposti haisemaan, usein pelkkä tuuletus riittää. Pienempi pesun tarve tarkoittaa vähemmän veden, sähkön ja saippuan kulutusta – sekä tietenkin itse vaatteen kulutusta.
Villasta ei irtoa mikromuovikuituja pesun aikana: se on luonnollinen, biohajoava materiaali, jonka saa jopa kompostoitumaan. Villaa voidaan myös kierrättää.
Lampaat ovat tärkeitä luonnonhoitajia
Yli 95 % valtion suojelualueiden perinnebiotoopeista toimii lehmien, lampaiden tai hevosten kesälaitumina. Perinnebiotoopit ovat vanhan maatalouden myötä syntyneitä niittyjä, ketoja ja laitumia. Lajirunsaus on niissä suuri, mutta niitä uhkaa umpeenkasvu, kun alueita ei enää käytetä entiseen tapaan.
Metsähallitus hoitaa valtion suojelualueilla perinneympäristöjä yli 5 000 hehtaarin alalla yhteistyössä sopimuslaiduntajien kanssa ja haluaa neulemallin myötä viestiä paitsi kotimaisen villan hyvistä ominaisuuksista myös lampaiden tärkeästä työstä perinnebiotooppien hoidossa.
Jaa kuva Retkikaveristasi somessa!
Retkikaveri-villapaidan toivotaan olevan kantajalleen pitkäikäinen, luotettava, miellyttävä ja turvallinen kaveri retkillä.
Muista käyttää aihetunnistetta #RetkikaveriVillis ja #Metsähallitus, kun jaat kuvia omasta Retkikaveri-paidastasi sosiaalisessa mediassa. Tägää meidät, niin jaamme kuvasi!