Tuulivoima-alueen muu käyttö

Tuulivoima-alueilla saa liikkua, marjastaa ja sienestää jokaisenoikeuksilla rakentamisaikaa lukuun ottamatta. Tuulivoimaloiden myötä alueelle rakennetaan hyvä tieverkko ja/tai olemassa olevaa tiestöä parannetaan merkittävästi. Voimala-alueelle johtavat tiet pidetään auki ympäri vuoden ja tiestö on vapaasti käytettävissä. Vain sähköaseman alue, joka on yleensä pinta-alaltaan alle hehtaarin, aidataan turvallisuussyistä.

Etenkin talvella ja erityisesti jäätävien olosuhteiden aikaan tuulivoimaloita ympäröivällä lähialueella liikkumista on kuitenkin syytä välttää, koska voimaloista ja niiden lavoista voi pudota lunta ja jäätä.

Tuulivoima-alueilla on usein myös mahdollista metsästää. Metsästysseurojen, kuten muidenkin paikallisten toimijoiden, kannattaa osallistua aktiivisesti tuulivoimahankkeen kehittämiseen ja tuoda tarpeitaan ja näkemyksiään esille jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Hankkeen vaikutukset metsästykseen arvioidaan osana YVA-menettelyä.

Tuulivoimaloiden rakentamisen aikana metsästäjien tulee sopia metsästysjärjestelyistä rakentamisalueella etukäteen työmaan valvojan kanssa. Näin menettelemällä hirven ja pienriistan metsästäminen on mahdollista myös rakennusaikana.

Tuulivoima-alueilla metsästäjien on oltava erityisen huolellisia aseenkäytössään ja varottava tuulivoimaloita päin ampumista.

Olemassa olevan tiedon perusteella on arvioitu, että tuulivoiman rakentamisen ja käytön vaikutukset riistaan vaihtelevat paikallisten olosuhteiden mukaan. Jokaisen voimalan alueella on omanlaisensa maasto, luonnonolot, kasvisto ja eläimistö.

Hirvieläinten ei tiedetä karttavan tuulivoimaloita käytön aikana, mutta rakentamisvaiheessa häiriötä voi aiheuta metsäkanalinnuille, hirvieläimille ja muulle riistalle, jotka karttavat työmaita.

Myös metsätaloutta ja poronhoitoa voidaan jatkaa tuulivoima-alueella. Poroja ei saa hätistellä eikä häiritä tuulivoimaloiden huoltotöiden yhteydessä, kuten ei muutenkaan.