Lyypäkin tuulivoimapuisto

Suunnittelemme 42 tuulivoimalan Lyypäkin tuulivoimahanketta Simon kuntaan noin 26 kilometrin etäisyydelle kuntakeskuksesta koilliseen. Hankealue on kooltaan vajaat 12 000 hehtaaria, mutta kaavaehdotusvaiheessa sen ennakoidaan pienentyvän huomattavasti. Alue on pääosin valtion maata ja kaikki tuulivoimaloiden sijoituspaikat ovat valtion mailla. Alue on metsätalouskäytössä, mutta siellä on myös useampia tuotannosta jo poistuneita turvetuotantoalueita.

Kartta, jolle on merkitty tuulivoimahankkeen rajaus ja voimaloiden sijoittelu hankealueen länsireunaan.
Simon tuulivoimahankkeen kartta. Voimalasijoittelu ja kaava-alueen rajaus ovat kaavaluonnoksen mukaisia.
Lehden kansi, jossa on lähikuva tuulivoimalan nasellista. Taustalla näkyy metsää ja järviä. Kanteen on nostettu tekstinostoja lehden sisällöstä.

Lyypäkin tuulivoimahankkeen asukaslehti on nyt ilmestynyt. Lehti jaetaan jokaiseen talouteen hankealueen läheisyydessä. Pääset lukemaan lehden myös viereistä kansikuvaa klikkaamalla.

Ajankohtaista

12.3.2025 pidetään hanketta ja YVA-selostusta koskeva yleisötilaisuus klo 17.00 alkaen Alaniemen kylätalolla (Ranuantie 259 B). Kahvitarjoilu on klo 16.30 alkaen. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä. Osallistumislinkki julkaistaan ennen tilaisuutta ymparisto.fi verkkosivuilla.

Kaavan valmisteluaineisto on julkisesti nähtävillä 27.2.-31.3.2025.

6.2.2025 Tiedote Yva-selostuksesta

5.2.2025 Hankkeen Yva-selostus on tullut nähtäville. Nähtävilläoloaika päättyy 4.4.2025.

Kesällä 2023 olemme tehneet linnustoon ja kasvillisuuteen liittyviä täydentäviä luontoselvityksiä.

OAS ja YVA-ohjelma olivat nähtävillä 11.5.-10.6.2022.

Luontoselvitykset käynnissä.

Paliskunnalle toimitettu GPS-pantoja porojen liikkumisen seurantaan.

Tuulivoimaloiden sijoittelusuunnittelu käynnissä.

Simo, Lyypäkki, 42 tuulivoimalaa, teho yhteensä 252-420 MW, suunniteltu tuotannon aloitus 2028-2030

Suunniteltujen tuulivoimaloiden yksikköteho on 6–10 MW. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään noin 300 metriä. Voimaloiden napakorkeus on noin 200 metriä ja roottorin halkaisija enintään noin 200 metriä.

Alla olevalla videolla on havainnollistettu voimaloiden näkymistä alueella. Huomaathan, että evästeiden täytyy olla sallittuna videon näkymiseksi.

Hankkeessa on tehty ympäristövaikutusten arviointi, jossa arvioitiin kolmea erilaista vaihtoehtoa. Hankkeessa tehtyjen selvitysten, käytyjen keskustelujen ja muun kehittämisen pohjalta kaavaluonnoksen pohjaksi valittiin vaihtoehto, jossa 42 voimalaa sijoittuu hankealueen länsiosaan.

Vaihtoehdon valintaan vaikuttivat mm. maanpuolustuksen tarpeet ja paliskunnan näkökulmat sekä alueen luontoarvot.

Hankkeen sähkönsiirtovaihtoehdot suuntautuvat Fingridin suunnitteilla olevalle Saunakummun sähköasemalle, sekä lounaaseen olemassa olevalle Simojoen sähköasemalle.

Valittavaan liityntäpisteeseen tullaan liittymään ilmajohdolla. Saunakummun suuntainen liittymisjohto tulisi sijaitsemaan kokonaisuudessaan valtion mailla, ja se on ensisijainen liityntäpisteemme.

Ympäristövaikutukset

Voimalasijoittelun perusteella tuulivoimahankkeen meluvaikutukset pysyvät melutason ohjearvojen alapuolella suhteessa rakennettuihin asuin- ja lomarakennuksiin sekä kaavoitettuihin rakentamattomiin rakennuspaikkoihin.

Välkkeen osalta sekä rakennetut että rakentamattomat kaavoitetut rakennuspaikat jäävät välkevaikutusalueen ulkopuolelle. Maisemavaikutuksia asutukselle syntyy enemmän peltojen tai muiden avoimien alueiden yhteydessä olevalle asutukselle, jos näkymät aukeavat tuulivoimapuiston suuntaan.  

Hankealueella on muutamia lintulajistoa monipuolistavia kohteita, kuten entisille turvetuotantoalueille vesitetyt kosteikot. Niillä pesii varsin monipuolinen vesilintu- ja kahlaajalajisto. Kohteille tai niiden välittömään läheisyyteen ei kuitenkaan ole osoitettu rakentamista.  

Hankealue on tavanomaisen metsätalouden piirissä, jossa metsiköitä uudistetaan ja hakataan säännöllisesti, jossa jo ennestäänkin on teitä ja jossa liikutaan yleisesti.  

Kaiken kaikkiaan maankäyttö ei kovin merkittävästi muutu. Hankealueen 11 170 hehtaarin alasta infrastruktuurin vaatima ala on valitussa vaihtoehdossa 1,6 prosenttia. Täten rakentamistoimenpiteet kohdistuvat vain pienelle osalle tuulivoimaloiden hankealuetta, muualla nykyinen maankäyttö säilyy ennallaan.

Hankealueella on joitakin yksityisiä kiinteistöjä ja tulemme olemaan niiden osalta yhteydessä maanomistajiin kevään 2025 aikana.

Hankkeen eteneminen 2020 Kaavoitusaloite 2022 YVA-ohjelma ja OAS nähtävillä 2025 YVA-selostus ja kaavaluonnos nähtävillä 2025 Kaavaehdotus nähtävillä 2025 Rakennusluvat ja hankkeen viimeistely 2028-2030 Arvioitu käyttöönotto

Haluatko antaa meille palautetta?

Voit olla yhteydessä joko suoraan hankekehittäjään, jonka yhteystiedot löytyvät alta tai voit lähettää palautetta palaute-lomakkeella. Jos haluat vastauksen, muistathan jättää myös yhteystietosi.

Yhteystiedot

Oskari Takala

Projektipäällikkö

Kiinteistökehitys
Metsähallitus
Opastinsilta 12
00520 Helsinki

Puh. +358445376721