Tuulivoimahankkeen kaavoitus

Kaava- ja lupajärjestelmä asettaa puitteet kaikelle rakentamiselle. Kaavoitus perustuu kaavahierarkiaan, jossa yleispiirteisempi kaava ohjaa yksityiskohtaisempaa kaavaa. Maakuntakaava ohjaa yleiskaavaa ja yleiskaava asemakaavaa. Tuulivoimahankkeet suunnitellaan pääasiassa tuulivoimaosayleiskaavoilla.

Maakuntakaavassa osoitetun tuulivoima-alueen rajaus voi täsmentyä yleis- tai asemakaavassa ja sen sijaintiakin voidaan yksityiskohtaisemmassa kaavassa muuttaa, jos tähän on esimerkiksi tarkemmista selvityksistä johtuva perusteltu syy. Yksityiskohtaisempi kaava ei kuitenkaan voi olla maakuntakaavan vastainen.

Kaavoitusaloite

Kunnalle osoitetussa kaavoitusaloitteessa kerromme kohteesta ja ehdotamme kaavoituksen kulkua. Jos kuntalaisten valitsemat kuntapäättäjät hyväksyvät kaavoitusaloitteen, teemme kaavoituksesta sopimuksen, jossa sovimme kaavoituksesta ja sen kustannuksista. Yleinen käytäntö on, että hankevastaava, eli tässä tapauksessa Metsähallitus, vastaa kaavoituksen kustannuksista.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, OAS

Kaavoitus alkaa suunnittelulla ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) laatimisella. Tässä vaiheessa määritellään muun muassa kaavan alustavat tavoitteet, selvitystarpeet, vaikutusten arvioinnin laajuus ja suunnitellaan osallistumisen järjestäminen. Kaavoituksen alkamisesta sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta tiedotetaan.

Kaavaluonnos

Tämän jälkeen alaa kaavan valmisteluvaihe, jossa tarkennetaan tavoitteita, laaditaan selvityksiä, suunnitellaan kaavaratkaisun vaihtoehdot sekä selvitetään niiden vaikutuksia. Valmisteluvaiheessa kaavaluonnos ja valmisteluaineisto asetetaan nähtäville ja järjestetään yleisötilaisuus, jolloin osallisilla ja kunnan asukkailla on tilaisuus mielipiteen esittämiseen. Viranomaiset ja yhteisöt antavat kaavaluonnoksesta lausuntonsa. Saatua palautetta hyödynnetään kaavaehdotuksen laadinnassa.

Kaavaehdotus

Kaavaehdotuksen valmistuttua se asetetaan julkisesti nähtäville, jolloin osalliset ja kunnan asukkaat voivat tehdä siitä muistutuksia. Kaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot viranomaisilta ja muilta sidosryhmiltä. Kaavan laatija tekee muistutuksista ja lausunnoista yhteenvedon ja esittää, onko kaavaehdotusta tarpeen tarkistaa. Tarvittaessa järjestetään viranomaisneuvottelu. Kaavaehdotus on asetettava uudelleen nähtäville, jos siihen tehdään merkittäviä muutoksia. Yleiskaavan hyväksyy kunnanvaltuusto.