Tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tuotetaan hankkeen ympäristövaikutuksiin liittyvää tietoa suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. YVA-menettelyllä pyritään vähentämään haitallisten ympäristövaikutusten syntymistä sekä sovittamaan yhteen eri näkökulmia ja tavoitteita.

Tuulivoimahankkeissa, joissa tehdään tuulivoimayleiskaava, YVA-hanketta ja kaavoitusta viedään eteenpäin rinta rinnan niin, että eri menettelyjen kuulemisia on yhdistetty. Tämä vähentää hankkeelle koituvia kustannuksia ja nopeuttaa hankkeen eteenpäin vientiä, mutta tuo myös selkeyttä sidosryhmille, jotka voivat antaa kummastakin menettelystä kommenttinsa samalla kerralla.

Osallistu ja vaikuta!

Kaikki YVA-hankkeet löytyvät ymparisto.fi-sivuilta, joiden kautta niihin voi jättää mielipiteensä.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä on kaksi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa laaditaan arviointiohjelma eli YVA-ohjelma. YVA-ohjelma on selvitys hankealueen nykytilasta sekä suunnitelma siitä, mitä ympäristövaikutuksia arvioidaan ja millä tavoin arviointi tehdään. Hankkeen vaikutukset arvioidaan koko sen elinkaaren ajalta eli noin 30–40 vuoden mittaiselta ajanjaksolta.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn kuvaus graafisesti. Vaiheet löytyvät myös teksistä.

YVA-ohjelma

YVA-ohjelmassa esitetään yleensä ainakin kaksi vaihtoehtoista toteutustapaa hankkeelle. Hankevaihtoehdot voivat poiketa toisistaan esimerkiksi voimaloiden määrän tai voimaloiden sijoittelun osalta. Lisäksi ohjelmassa voi olla useita erilaisia vaihtoehtoja hankkeen liittämiselle sähköverkkoon.

Lisäksi selvitetään kyseisen hankkeen ja lähistöllä sijaitsevien muiden hankkeiden yhteisvaikutukset. Yhteisvaikutuksia voi muodostua esimerkiksi maisemaan, jossa tietyistä pisteistä saattaa näkyä useamman eri hankkeen voimaloita. Yhteisvaikutusten seurauksena metsäalueet saattavat myös pirstaloitua, mikä voi vaikuttaa tiettyjen eläinlajien liikkeisiin. Tämän vuoksi laskelmissa ja kuvasovitteissa otetaan huomioon myös lähistön muut voimalat sekä suunnitellut voimalat.

YVA-ohjelma asetetaan nähtäville ja kansalaiset voivat esittää yhteysviranomaiselle mielipiteitään siitä. Tässä yhteydessä on usein nähtävillä myös kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS). Yhteysviranomaisena toimiva ELY-keskus järjestää myös yleisötilaisuuden, jossa keskustelemme asioista. Nähtävillä oloajan jälkeen yhteysviranomainen (ELY) lausuu YVA-ohjelmasta.

YVA-selostus

YVA-menettelyn toisessa vaiheessa laaditaan arviointiselostus (YVA-selostus) YVA-ohjelman ja siitä annettujen mielipiteiden ja lausuntojen perusteella. Arviointiselostuksessa esitetään vaikutusten arvioinnin tulokset.

Myös arviointiselostus asetetaan nähtäville ja yhteysviranomainen kokoaa lausunnot ja mielipiteitä selostuksesta vastaavasti kuin YVA-ohjelmavaiheessa. Usein tässä kohtaa myös kaavaluonnos on nähtävillä. YVA-menettely päättyy, kun yhteysviranomainen toimittaa hankevastaavalle lausuntonsa eli perustellun päätelmän arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen tarkistaa YVA-selostuksen riittävyyden ja laadun ja laatii perustellun päätelmän merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Luvitus

YVA:n ja kaavan hyväksymisen jälkeen tuulivoimaloille haetaan rakentamisluvat ja jatketaan voimajohdon suunnittelua ja luvitusta (hankelupa, tutkimuslupa ja lunastuslupa). Tuulivoimaloille tarvitaan myös muita lupia, voit lukea niistä Suomen uusiutuvien verkkosivuilta.

Voit katsoa YVA-menettelyn esittelyn myös videolta.